ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινά η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19 από την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Κυρία Θεοδωρίδου, έχετε το λόγο.
Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να εκφράσω κατ’ αρχήν, τα συγχαρητήριά μου στα νέα παιδιά που μετά μια σκληρή προετοιμασία, και μάλιστα εν καιρώ επιδημίας Covid, για τις πανελλήνιες εξετάσεις, κατάφεραν να πετύχουν και να περάσουν στο κατώφλι των σχολών της ανώτατης εκπαίδευσης.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι απαραίτητο εφόδιο για όλα αυτά τα νέα παιδιά, θα πρέπει να είναι φέτος ο εμβολιασμός τους και όχι μόνο για τους πρωτοετείς, αλλά και για τους φοιτητές των παλαιοτέρων ετών.
Θα είναι μία ευκαιρία να χαρούν τη φοιτητική ζωή και τη ζωντανή διαδραστική επικοινωνία με τους Καθηγητές τους. Είναι μία περίοδος που θα πρέπει να είναι χρωματισμένη και όχι γκρίζα.
Όπως είναι φανερό, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον για την επιδημία στις μικρότερες ηλικίες, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων, τα επόμενα επιδημικά κύματα θα εξαρτώνται, θα πυροδοτούνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα άτομα της νεαρής ηλικίας στους ανεμβολίαστους.
Πριν μία εβδομάδα, όπως ίσως θυμόσαστε, ανακοινώθηκε η θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό ατόμων ηλικίας 15-17 ετών και ο κύριος Θεμιστοκλέους θα αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κίνδυνος από τη νόσηση αυτών των ηλικιών είναι μικρός αλλά υπαρκτός και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι και σε αυτές τις ομάδες ηλικιών υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν υποκείμενα νοσήματα, άρα και αυξημένο κίνδυνο από τη νόσηση.
Το κύριο χαρακτηριστικό όμως αυτών των ηλικιών είναι κυρίως η διασπορά, όπως γνωρίζετε, του ιού στο περιβάλλον, στο οποίο μπορεί να βρίσκονται και άτομα ευάλωτα ή και ανεμβολίαστα.
Οι μελέτες επισημαίνουν το σημαντικό ρόλο των ανεμβολίαστων ατόμων, κυρίως για την πορεία των μεταλλάξεων. Μία προδημοσίευση στο BMJ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, διότι αποδεικνύει για πρώτη φορά με μελέτη της αλληλούχισης του γονιδιώματος του ιού, ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να αναστείλουν, να «φρενάρουν» την εξελικτική διαδικασία των αντιγονικών μεταβολών του ιού.
Αντίθετα, τα ανεμβολίαστα άτομα λειτουργούν σαν εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων, που εκφράζονται γρήγορα μάλιστα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα της διασποράς, δεδομένου ότι δημιουργείται και αυξημένο ιικό φορτίο.
Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση από την Covid σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει και την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τη λοίμωξη.
Και σύμφωνα με αυτό που προαναφέραμε, ο εμβολιασμός «φρενάρει» και αναστέλλει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων, ενώ μειώνει το ιικό φορτίο και τη διασπορά.
Στην επιδημία από τη μετάλλαξη Δ, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εμβολιασμένοι με μία δόση. Υπενθυμίζουμε ότι η μία δόση του εμβολίου προσφέρει μία προστασία της τάξεως του 33%, το maximum 50%, ενώ το ποσοστό εκτινάσσεται πάνω από το 90% με τη δεύτερη δόση.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαπιστώθηκε ότι 1 στα 10 άτομα δεν πραγματοποιούν τη δεύτερη δόση. Και μάλιστα, οι ηλικίες που δεν ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό είναι τα νέα άτομα.
Η πιθανή ερμηνεία αυτού του φαινομένου είναι ότι στις ηλικίες αυτές υπάρχουν πολλές οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Άρα χρειάζεται μία υπενθύμιση και διευκόλυνση για τα άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.
Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, αυτή την δεύτερη δόση διότι είναι εξαιρετικά σημαντική. Λόγω της μετάλλαξης Δ, εν κινδύνω είναι η ομάδα των ανεμβολίαστων, που στην χώρα μας αριθμεί κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο κάλεσμα των συμπολιτών μας ηλικίας άνω των 60 ετών για εμβολιασμό, υπήρξε μια θετική ανταπόκριση.
Τώρα γιατί παραμένουν οι ανεμβολίαστοι, επιτρέψτε μου να αναφερθούμε, έτσι επιλεκτικά ίσως, σε ορισμένες διαπιστώσεις που υπάρχουν.
Κατ’ αρχήν να θυμίσω ότι ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια. Επομένως, το εμβόλιο μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός.
Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα ή ανοσογονικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται.
Και υπάρχουν και ορισμένα νοσήματα υπό θεραπεία, υπό ειδικές θεραπείες τις οποίες ο θεράπων γιατρός μπορεί να προγραμματίσει τον χρόνο μεταξύ ενός φαρμάκου, παραδείγματος χάριν, ενός βιολογικού παράγοντα και του εμβολίου.
Επομένως, σαν αιτία, «μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω ένα χρόνιο νόσημα», δεν ισχύει.
Πολλοί δεν εμβολιάζονται διότι περιμένουν το φάρμακο. Ατυχώς οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Μακάρι στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον να υπάρξει φάρμακο. Αλλά ο ιός τώρα είναι εδώ. Είναι το παρόν.
Άλλο αίτιο που παραμένουν ανεμβολίαστοι αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι, είναι οι εσφαλμένες αντιλήψεις. Και όταν λέω εσφαλμένες αντιλήψεις, είναι πάρα πολλές. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε ορισμένες και ιδιαίτερα σε αυτές που αφορούν στους νέους, για τους οποίους λεχθεί κατ’ επανάληψη ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει την γονιμότητα, ούτε των ανδρών, ούτε των γυναικών.
Εμβολιασμός συστήνεται και για τις εγκύους, με συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους και ο εμβολιασμός επιτρέπεται, μάλλον επιβάλλεται και για θηλάζουσες.
Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πλέον, ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν μεταφέρεται, δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα. Αλλά ακόμα και να ανιχνευόταν, θα καταστρέφετο με την κατάποση στο στομάχι του μωρού.
Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν ίσως και πάρα πολλοί από το φόβο των παρενεργειών. Από τον φόβο για την περίπτωση του 1, του 2 στο εκατομμύριο, σε σχέση με τον πολύ κοντινό κίνδυνο της νόσησης.
Η ζυγαριά για πολλούς γέρνει προς την πλευρά της πιθανότητας του εκατομμυρίου και όχι τις δεκάδες που είναι πιο κοντινοί.
Ανεμβολίαστοι χρησιμοποιούν και σαν επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν και άρα γιατί να εμβολιαστούν, αφού το εμβόλιο δεν αποδίδει; Ξεχνούν το γεγονός το οποίο πρέπει καθημερινά να το θυμόμαστε όλοι, ότι το 99% των ασθενών στις Μονάδες είναι άτομα ανεμβολίαστα.
Ανεμβολίαστοι είναι και εκείνοι οι οποίοι έχουν την άποψη ότι μπορούν να προστατευτούν από τον εμβολιασμό των άλλων. Μάλιστα, η επωνυμία που τους αποδίδεται είναι «λαθρεπιβάτες της ανοσίας». Διότι πιστεύουν ότι θα προστατευθούν από κάτι που έχουν κάνει οι άλλοι και όχι οι ίδιοι.
Ας έχουν υπόψη ότι Κράτη όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν πετύχει υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, άνω του 60%, έχουν μεν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δ, αλλά χαμηλό αριθμό θανάτων.
Αυτό τα λέει όλα. Φαίνεται ότι οι νεαρές ηλικίες σε αυτή τη φάση καλούνται να προστατεύσουν και τους ευάλωτους και τους ανεμβολίαστους.
Και είναι εξαιρετικά αισιόδοξος και μακάρι να ισχύει, ο τίτλος που είδα σε ένα ημερήσιο έντυπο, που ήταν, «ο εμβολιασμός στους νέους είναι μεταδοτικός».
Μακάρι όντως να έχουμε αυτή τη μετάδοση.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κυρία Θεοδωρίδου. Κύριε Θεμιστοκλέους, έχετε το λόγο.
Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλησπέρα. Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από το πρωί 75.000 εμβολιασμοί. Η μέρα αναμένεται να κλείσει κοντά στους 90.000-95.000 εμβολιασμούς.
Από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 9.300.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5.260.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και έχουμε ξεπεράσει αυτή τη στιγμή το 50% στο γενικό πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 59%, αν αναχθεί τον ενήλικο πληθυσμό.
Επίσης, περισσότεροι από 4.300.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 41% στο γενικό πληθυσμό και 48% στον ενήλικο πληθυσμό.
Την εβδομάδα που μας πέρασε ξεπεράσαμε το φράγμα του 70% πλήρως εμβολιασμένων για τα άτομα άνω των 60 ετών. Συγκεκριμένα, στους πολίτες άνω των 60 ετών, το 71,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, το 75,5% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει κοντά στο 80% αν υπολογίσουμε τα ραντεβού, συγκεκριμένα 78,9%.
Αναλυτικά, τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα είναι τα εξής.
Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 70,5% .
Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 71% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 71,5%.
Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 82,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 83,3%.
Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 77% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 78%.
Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 78% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 79%.
Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 73% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 74%.
Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 69% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 70,5%.
Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 66%.
Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 61% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 62%.
Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 54% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 56%.
Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 46% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 48%.
Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 42% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 45%.
Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 37% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 41%.
Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 24% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 29%.
Μετά και την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό των παιδιών που είναι γεννημένα μέχρι και 31/12/2005, η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού με το εμβόλιο της Pfizer θα ανοίξει την Πέμπτη 15 Ιουλίου.
Το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών θα μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.
Επίσης, το ραντεβού του παιδιού θα μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.
Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.
Κλείνοντας, ανακοινώνουμε ότι από αύριο καταργείται η ποινή των έξι ημερών μπλοκαρίσματος που είχαμε, σε περίπτωση που κάποιος άλλαζε περισσότερες από δυο φορές το ραντεβού. Άρα από αύριο δεν υπάρχει καμία ποινή μπλοκαρίσματος.
Ευχαριστώ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε, κύριε Θεμιστοκλέους. Να περάσουμε σε ερωτήσεις.
Δ. ΒΛΕΠΑΚΗ: Είδαμε σήμερα ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας ότι θα μπορούν να παίρνουν self-test από τα φαρμακεία τα παιδιά 5-11 ετών. Αυτό ήταν κάτι σχεδιασμένο ή έχει υπάρξει κάποια επέκταση, περισσότερα κρούσματα στα παιδιά αυτών των ηλικιών; Και ήθελα να σας ρωτήσω, θα μπορούσε ενδεχομένως, το φθινόπωρο, να δούμε με την σύμφωνη γνώμη των γονιών, να υπάρχουν εμβολιασμοί στα σχολεία από κινητές μονάδες, παραδείγματος χάριν; Για αυτές τις ηλικιακές ομάδες τις οποίες θα έχει δώσει, ασφαλώς, έγκριση η επιτροπή εμβολιασμών.
Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Ξεκινάω από το δεύτερο που είναι και το κύριο θέμα της ενημέρωσης. Αυτή την στιγμή δεν σχεδιάζουμε εμβολιασμούς στα σχολεία.
Το θέμα των self-test ήταν κάτι σχεδιασμένο που επεκτάθηκε και στις μικρότερες ηλικίες.
Σ. ΧΡΗΣΤΟΥ: Καλησπέρα. Βλέπουμε πως τα ποσοστά εμβολιασμού στους εικοσάρηδες δεν ξεπερνούν το 25%. Με δεδομένο ότι η κινητικότητα του καλοκαιριού αυξάνεται, σας προβληματίζει αυτό το ποσοστό; Επίσης, σε πολλές χώρες, όπως ας πούμε η Μάλτα και κυρίως οι σκανδιναβικές, έχουν πετύχει 100% στους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων. Θεωρείτε πως μπορεί να επιτευχθεί ένα τέτοιο ποσοστό στην χώρα μας και τι διαφορετικό έκαναν αυτές οι χώρες και πέτυχαν; Ευχαριστώ.
Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Κατ’ αρχήν, όσον αφορά το θέμα του εμβολιασμού των νέων και συγκεκριμένα της ηλικιακής ομάδας 18-24, το πιο σημαντικό είναι, θα το βλέπετε και εσείς, έχω δώσει τα στοιχεία πριν περίπου δυο εβδομάδες, έχουμε 9% αύξηση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Η ηλικιακή ομάδα αυτή είναι η τελευταία που έχει ανοίξει και βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση των ραντεβού. Να πούμε ότι τις τελευταίες περίπου 10 μέρες, κλείστηκαν 200.000 νέα ραντεβού πρώτης δόσης, που η συντριπτική πλειονότητα είναι στις νεαρές ηλικίες.
Το στοίχημα είναι να εμβολιαστούν όσο περισσότεροι γίνεται. Είναι αυτό που εξήγησε και η κυρία Θεοδωρίδου. Είδαμε σε κάποιες χώρες, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων.
Έχουμε δει ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών έχουμε ξεπεράσει και εμείς το 75%. Κάποιες χώρες έχουν καλύτερα στοιχεία. Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στο μέσο όρο.
Κάποιες χώρες αναφέρουν 100%. Υπάρχει ένα θέμα με τα στοιχεία αυτά, αν όντως κάποιος μπορεί, ειδικά σε μια χώρα που είναι 50 εκατομμυρίων, να μπορεί να εμβολιάσει το 100% των ατόμων άνω των 80 ετών παραδείγματος χάρη.
Ίσως μικρότερες χώρες θα μπορούσαν, αλλά χώρες των 50 εκατομμυρίων το θεωρώ σχεδόν αδύνατο να μπορούν να εμβολιάσουν το 100% των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών.
Εμείς έχουμε ένα καλό ποσοστό. Η προσπάθειά μας, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες που είναι και πιο ευάλωτες στη νόσο, είναι το να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι.
Είδαμε ότι αναπτύσσουμε κινητές μονάδες, κινητά συνεργεία πλέον. Στη Κρήτη ήδη τρέχει αρκετές μέρες. Σήμερα ξεκινήσαμε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αυτή τη στιγμή και στη συμμετοχή του κόσμου.
Β. ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ: Καλησπέρα. Στην κυρία Θεοδωρίδου αρχικά. Γίνεται πάρα πολλή συζήτηση ξανά για την τρίτη δόση την ενισχυτική, για τα mRNA εμβόλια. Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, το θέμα έχει τεθεί και στον FDA. Και το Ισραήλ απ’ ό,τι ξέρουμε αποφάσισε να προχωρήσει στη χορήγηση σε συγκεκριμένες ομάδες. Σκεφτόμαστε εμείς να εφαρμόσουμε και εδώ κάτι τέτοιο, έστω και σε ειδικές ομάδες και τι είναι αυτό το οποίο θα καθορίσει την απόφασή σας;
Και στον κύριο Θεμιστοκλέους. Επειδή η μετάλλαξη Δ φαίνεται ότι κινδυνεύει να γίνει κυρίαρχη και υπάρχει και μια σχετική επιβράδυνση αυτό το τελευταίο διάστημα των εμβολιασμών. Έχουν αναθεωρηθεί καθόλου οι στόχοι μας για το ποσοστό εμβολιασμών που θέλουμε να πετύχουμε και τι θα ήταν το επιθυμητό, ειδικά στην περίπτωση των παιδιών, των ανηλίκων; Τι θα περιμένατε να δείτε σε ποσοστά εμβολιασμών για να πούμε ότι είμαστε σε ένα καλό επίπεδο; Ευχαριστώ.
Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Ευχαριστώ κυρία Αγγουρίδη. Ξέρετε ότι το ενδεχόμενο μιας τρίτης δόσης ξεκίνησε περίπου μαζί με τον εμβολιασμό. Και το πότε θα γίνει, θα εξαρτηθεί και από τις μελέτες που γίνονται συνεχώς για τη διάρκεια της ανοσίας των εμβολιασμενων.
Επειδή αναφερθήκατε στην Αμερική, στο FDA, νομίζω ότι ίσως θα έχετε υπόψη σας ότι μόλις την Παρασκευή η Pfizer υπέβαλε αίτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου της, αλλά και το FDA και το ECDC παραμένουν επιφυλακτικοί, περιμένοντας να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα.
Επομένως, μπορεί ορισμένες χώρες να προετοιμάζονται, αλλά καμία μέχρι τώρα δεν έχει πάρει την απόφαση της εφαρμογής, διότι ακριβώς λείπουν σημαντικά στοιχεία για να αποφασιστεί το είδος του εμβολίου και ο χρόνος που είναι απαραίτητο να γίνει.
Δηλαδή, υποθέτω ότι κάποτε θα χρειαστεί μία επαναληπτική δόση. Ο χρόνος μπορεί να είναι και πέραν του έτους. Και ο τρόπος που θα γίνει θα είναι μία προτεραιοποίηση ανάλογα με τα άτομα που θεωρούνται λιγότερο προστατευμένα με τους προηγηθέντες εμβολιασμούς.
Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Κατ’ αρχήν, ακόμη οι εμβολιασμοί κρατιούνται σε καλά επίπεδα. Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε λιγότερους εμβολιασμούς τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τα νέα ραντεβού τα οποία θα κλείνονται στο σύστημα.
Έχουμε πει ότι ο στόχος και πέρα του 70% μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή εξαρτάται από τη συμμετοχή των πολιτών.
Αυτό είναι ένα φαινόμενο το οποίο βλέπουμε και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξέρετε ότι πολλές χώρες έχουν προχωρήσει τα εμβολιαστικά τους προγράμματα. Παραπέμπω σε μία ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εχθές, που περιγράφει το φαινόμενο αυτό και καλεί τους πολίτες όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετέχουν στα προγράμματα.
Το θέμα με τη μετάλλαξη Δ γνωρίζουμε ότι θα επικρατήσει. Το λένε όλοι οι επιστήμονες. Δεν αλλάζει κατά πολύ τους στόχους. Το σημαντικότερο είναι ένα, όσοι περισσότεροι συμπολίτες μας να προσέλθουν στα ραντεβού για να εμβολιαστούν.
Να θυμίσω ότι ακόμη και αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού. Το σύστημα γίνεται πιο ευέλικτο γιατί δεν έχουμε και τόσο την πίεση από τους πολίτες. Ραντεβού βρίσκεις Johnson & Johnson και Moderna την επόμενη ημέρα, Pfizer μέσα σε τρεις ημέρες και αυτό μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες μπορεί να κατεβάσουμε και τον αριθμό των ημερών το οποίο μπορείς να βρίσκεις ραντεβού Pfizer.
Γ. ΣΑΚΚΑΣ: Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται με τον προγραμματισμό των παραδόσεων εμβολίων, αν έχετε κάποιο καινούργιο στοιχείο για να ξέρουμε τι δόσεις περιμένουμε. Αν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με αυτά που μας έχετε πει σχετικά με το τι περιμένουμε και τον Αύγουστο και τις υπόλοιπες εβδομάδες του Ιουλίου; Έχουμε κάτι νεότερο ίσως και για το Σεπτέμβριο;
Και επειδή έχει δημιουργηθεί μεγάλη παρεξήγηση με όσους είχαν νοσήσει, είχαν εμβολιαστεί και εκκρεμούσε η δεύτερη δόση την οποία είχαμε ενημερωθεί ότι θα πρέπει να την ακυρώσουν. Και τελικά ο κύριος Γεωργαντάς σήμερα ανακοίνωσε ότι αν είναι πολύ μακριά η απόσταση από τότε που είχε νοσήσει, θα πρέπει να γίνει και η δεύτερη δόση σε άτομο που έχει νοσήσει. Δηλαδή, κάποιος που νόσησε στο τέλος του 2020, δεν θα έπρεπε να ακυρώσει τη δεύτερη δόση, αλλά να την κάνει κανονικά. Αυτό δεν ξέρω αν έχει περάσει. Γιατί είναι πολύς κόσμος που δεν μπορεί να τυπώσει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή green pass. Ευχαριστώ πολύ.
Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Aν μου επιτρέπετε, για το θέμα της νόσησης και του εμβολιασμού, η απόφαση της Επιτροπής είναι, μετά από την νόσηση μια δόση εμβολίου. Δεν υπάρχει ένα όριο προς τα πίσω, ότι αν έχει νοσήσει πριν έξι μήνες είναι εντάξει, αν έχει νοσήσει πριν οκτώ μήνες δεν είναι εντάξει.
Από τη στιγμή που νόσησε ισχύει το ίδιο. Ότι μετά από την νόσηση, θα κάνει μια δόση εμβολίου. Επομένως, εδώ μάλλον έγινε μια παρεξήγηση.
Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Να προσθέσω κι εγώ σε αυτό, ότι οι οδηγίες σχετικά με την νόσηση και μια δόση είναι αναρτημένες στο emvolio.gov.gr και έχουν δοθεί και στα εμβολιαστικά κέντρα.
Σε σχέση με τις παραδόσεις, ισχύει όσα έχουμε ανακοινώσει. Δεν έχουμε κάποια αλλαγή. Τώρα δεν θυμάμαι ακριβώς τους αριθμούς για να σας πω. Μπορώ να αναφέρω πάντως ότι είναι αυτό που είχαμε αναφέρει στην προτελευταία ενημέρωση και εκκρεμεί αναλυτικό πρόγραμμα παραδόσεων Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Ξέρουμε όμως, ότι στη Pfizer σίγουρα θα ξεπεράσουν το 1.500.000 που περιμέναμε.
Η Johnson & Johnson εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά είναι εντός του προγραμματισμού αυτό. Εμείς μπορούμε να καλύψουμε το στόχο.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Επόμενη προγραμματισμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, την Πέμπτη 15 Ιουλίου. Σας ευχαριστούμε πολύ.