ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινά η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19, από τον Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Κυρία Θεοδωρίδου έχετε το λόγο.
Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Καλησπέρα σας. Χειμωνιάτικη μέρα σήμερα, αλλά ας μη ξεχνάμε ότι το κρύο είναι μάλλον σύμμαχος του κορονοϊού και όχι των ανθρώπων.
Οι εμβολιασμοί παγκόσμια, αλλά και στη χώρα μας, εξελίσσονται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 40 εκατομμύρια εμβόλια σε περισσότερες από 51 χώρες.
Στα στοιχεία των εμβολιασμών για τη χώρα μας θα αναφερθεί ο κύριος Θεμιστοκλέους. Σε προηγούμενη ομιλία/συζήτηση είχα αναφέρει ότι οι βασικές ιδιότητες των εμβολίων πριν την εφαρμογή τους, όταν αξιολογούνται, είναι κυρίως τρεις.
Ο έλεγχος της ανοσογονικότητάς τους, δηλαδή η ικανότητά τους να παρέχουν εξουδετερωτικά αντισώματα, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, δηλαδή η ικανότητα να προστατεύουν το άτομο που εμβολιάζεται από την έκθεση στη νόσο και τρίτον η ασφάλεια, δηλαδή η προστασία από σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Υπενθυμίζεται ότι στις κλινικές μελέτες, που ελέγχονται αυτά τα τρία στοιχεία που ανέφερα, ο αριθμός των συμμετεχόντων ατόμων είναι 30.000-40.000 ανά κλινική μελέτη.
Τα εμβόλια έχουν το εξής χαρακτηριστικό, ότι η παρακολούθηση για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίζεται και μετά την έναρξη της εφαρμογής τους, ούτως ώστε να μπορέσει να ανιχνευθεί και η σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια, μία σπάνια επιπλοκή που είναι της τάξεως του 1/1.000.000
Σε κάθε χώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Τομέας της Φαρμακοεπαγρύπνησης καταγράφει όλα τα περιστατικά τα οποία του αναφέρονται κατά την διάρκεια ενός εμβολιασμού και όλα αυτά τα περιστατικά υφίστανται έναν ενδελεχή έλεγχο για να εξαχθεί ένα συμπέρασμα, εάν συνδέεται η αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια με τον εμβολιασμό.
Στις πρώτες πληθυσμιακές ομάδες στη χώρα μας που ορίστηκε να αρχίσει ο εμβολιασμός, εκτός των υγειονομικών, είναι τα ηλικιωμένα άτομα τα οποία ζουν σε δομές – και ήδη ο εμβολιασμός αυτός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί – αλλά και τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών. Υπενθυμίζω ότι το κριτήριο της επιλογής αυτής της ηλικίας είναι ο πολύ αυξημένος κίνδυνος σαφώς και ακόμη και υπερδεκαπλάσιος από άλλες ομάδες ηλικιών για θνητότητα από τη λοίμωξη από τον κορονοϊό.
Τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα έχουν έρθει δημοσιεύματα σχετικά με μία σειρά θανάτων που συνέβη στη Νορβηγία, σε υπερήλικα άτομα σε σχέση με τον εμβολιασμό χρονικά. Τα περιστατικά αυτά, όπως σας ανέφερα, ο οργανισμός ο αντίστοιχος του δικού μας ΕΟΦ και Φαρμακοεπαγρύπνησης της Νορβηγίας, ο ΝΟΜΑ, τα εξέτασε διεξοδικά και μόλις πριν λίγες ώρες εξέδωσε μία ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει συσχέτιση αυτών των θανάτων με την εφαρμογή των εμβολίων.
Μάλιστα, τονίζουν ότι ο αριθμός αυτών των θανάτων δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο αριθμό για αυτές τις ηλικίες. Και να αναφέρω ότι ο αριθμός των θανάτων από άτομα ηλικιωμένα που ζουν σε ιδρύματα στη Νορβηγία, είναι 400 άτομα εβδομαδιαίως. Είναι ένας αριθμός πραγματικά εντυπωσιακός.
Ο εμβολιασμός λοιπόν συνεχίζεται κανονικά και στη Νορβηγία, με μία ίσως ιδιαίτερη έμφαση στο ότι άτομα τα οποία είναι ηλικιωμένα με σοβαρότατα υποκείμενα προβλήματα, με πολύ εύθραυστη υγεία, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ίσως επιφυλακτικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, για τον εμβολιασμό.
Ανάλογα περιστατικά δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλα Κράτη και Κράτη τα οποία έχουν κάνει μεγάλο αριθμό εμβολιασμών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που τώρα έχει ξεπεράσει τα 4.000.000 εμβολιασμούς.
Και μετά από αυτή την ενότητα για τις ανεπιθύμητες ενέργειες, που είμαστε συνηθισμένοι να συζητούμε όταν εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού, όσο αυξάνει ο αριθμός των εμβολιασμών τόσο μπορεί να υπάρχουν θέματα προς συζήτηση σχετικά με ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά που θα πρέπει να διευκρινίζονται αν είναι συμπτωματικές, που είναι τις περισσότερες φορές, θα αναφερθώ σε δυο πρακτικά θέματα.
Το ένα μάλιστα είναι η 6η δόση του εμβολίου της Pfizer, που θα αρχίσει να χορηγείται και τις λεπτομέρειες θα τις πει ο κύριος Θεμιστοκλέους. Και εγώ θα αναφερθώ σε τρεις ερωτήσεις που ακούγονται πάρα πολύ συχνά και φαίνεται ότι δημιουργούν μία σύγχυση.
Η μια ερώτηση είναι αν το εμβόλιο το ίδιο προκαλεί νόσο. Αυτό είναι πέρα για πέρα λανθασμένο. Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι το μόριο του mRNA, που είναι το εμβόλιο, δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο. Επομένως εάν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει, αυτό είναι διότι η λοίμωξή του είχε μάλλον δρομολογηθεί στη φάση πριν από τον εμβολιασμό.
Η δεύτερη ερώτηση/απορία είναι μήπως το εμβόλιο όταν το κάνει κανείς, έχει σαν αποτέλεσμα να θετικοποιείται το ταχύ τεστ, το rapid test, ή ο μοριακός έλεγχος. Πάλι και εδώ η απάντηση είναι κάθετα αρνητική. Δεν θετικοποιεί ούτε το rapid test, ούτε τον μοριακό έλεγχο. Εάν υπάρξει ένα τέτοιο στοιχείο, σημαίνει τότε ότι ο εμβολιαζόμενος έχει μολυνθεί.
Και η τρίτη ερώτηση που σχέση με άλλα εμβόλια, είναι οι ερωτήσεις εάν κάποιος εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό, με ποια σχέση μπορούν να γίνουν τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο ή και την γρίπη.
Λοιπόν, ένα όριο 15 μέρες πριν τον εμβολιασμό και 15 μέρες μετά τον εμβολιασμό, μπορούν να γίνουν αυτά τα εμβόλια τα οποία συνήθως συστήνονται σε αυτές τις ηλικίες.
Η εβδομάδα που πέρασε μας έδωσε τις πρώτες συγκινητικές εικόνες από τους ηλικιωμένους που εμβολιάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα. Πήγαν με χαμόγελο, με αυτοπεποίθηση. Άλλη μια φορά, λοιπόν, τα άτομα αυτά με την μεγαλύτερη εμπειρία και σοφία της ζωής, μας δείχνουν τον δρόμο. Τους σεβόμαστε και τους ευχαριστούμε για αυτό.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κυρία Θεοδωρίδου. Τον λόγο έχει ο κύριος Θεμιστοκλέους.
Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλησπέρα και από μένα. Από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα το απόγευμα εμβολιάστηκαν 84.831 πολίτες που αντιστοιχούν σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 0,77%.
Σήμερα ήταν η δεύτερη μέρα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού και μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.000 συμπολίτες μας άνω των 85 ετών.
Όπως γνωρίζετε, από την προηγούμενη Δευτέρα ανοίξαμε τα ραντεβού για τους πολίτες. Μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού και για την πρώτη και για την δεύτερη δόση. Τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 ραντεβού που είναι για τους υγειονομικούς.
Αυτή την στιγμή, με βάση τα στοιχεία, στο πληροφοριακό μας σύστημα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας μας.
Εδώ θα ήθελα να επισημάνω το εξής. Όταν ένας πολίτης θέλει να κλείσει ραντεβού, είτε στην πλατφόρμα, είτε στο φαρμακείο της γειτονιάς του, το νωρίτερο που μπορεί να κλείσει το ραντεβού είναι μετά από 5 μέρες. Δηλαδή, αν κάποιος προσπαθήσει σήμερα, Δευτέρα, να κλείσει ραντεβού, το νωρίτερο ραντεβού που θα μπορέσει να κλείσει είναι την ερχόμενη Παρασκευή. Και ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι για τον προγραμματισμό της εμβολιαστικής αλυσίδας του εφοδιασμού των εμβολιαστικών κέντρων.
Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, είχαμε 3.777 ραντεβού και εμφανίστηκαν 3.585 πολίτες, ποσοστό 95%, που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό λαμβανομένου υπόψη των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Λόγω των πολύ δύσκολων καιρικών συνθηκών του Σαββατοκύριακου, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, όσοι πολίτες δεν προσήλθαν στα προγραμματισμένα ραντεβού και θα ήθελαν να ξανακλείσουν ραντεβού, θα μπορούν να το κάνουν χωρίς να μεσολαβήσει το διάστημα του ενός μήνα.
Σήμερα, παραλάβαμε από την Pfizer 49.160 δόσεις, οι οποίες ήταν μειωμένες σε σχέση με την αναμενόμενη ποσότητα. Οι μειωμένες παραδόσεις αφορούν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά όλες ανεξαίρετα τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε σημερινή επικοινωνία μας με την εταιρεία, η εταιρεία μας διαβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις θα αποκατασταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα και θα τηρηθεί οι ποσότητες με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα.
Στο σημείο αυτό, για να μην κυκλοφορούν ανυπόστατες και κακόβουλες φήμες, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο προγραμματισμός που κάνουμε για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες, που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση, εξασφαλίζει και τη δεύτερη δόση. Άρα, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος, πολίτης που εμβολιάστηκε να μην έχουμε το εμβόλιό του για τη δεύτερη δόση.
Από τις 20/1/2021 λειτουργούμε επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα, τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, έτσι ώστε να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τα 1.000.
Το σύστημα Υγείας έχει προετοιμαστεί κατάλληλα όλους τους τελευταίους μήνες και είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να αναπτύξει και άλλες δυνάμεις. Επιπλέον, έχουμε στη φαρέτρα μας και άλλες λύσεις, όπως είναι τα μέγα-εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργήσουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και αν απαιτηθεί, θα ενισχυθούν και από δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω κάποιες χρήσιμες και χρηστικές πληροφορίες.
Πρώτον. Αν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και λάβει μήνυμα για ραντεβού, τότε για να ισχύσει το ραντεβού θα πρέπει να επιβεβαιώσει, να απαντήσει στο sms. Άρα, όσοι πολίτες προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα, θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει το ραντεβού που τους έχει σταλεί μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Αν ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει ή δεν αποδεχθεί το ραντεβού, δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού, είτε μέσω της πλατφόρμας, είτε στο φαρμακείο της γειτονιάς ή στο ΚΕΠ.
Δεύτερον. Στην περίπτωση που όταν αναζητούμε ραντεβού στην πλατφόρμα, δεν εμφανίζονται τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμάμε, παραδείγματος χάριν αν κάποιος θέλει να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο στην περιοχή που είναι κοντά στην εργασία του, τότε μπορεί, αλλάζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα, να επιλέξει τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμά.
Τρίτον. Στην ερώτηση κάποιος αν μπορεί να αλλάξει το ραντεβού του, η απάντηση είναι ναι. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο έως και 72 ώρες πριν και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για τον προγραμματισμό της εμβολιαστικής αλυσίδας.
Τέταρτον. Εάν κάποιος κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει, μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού; Η απάντηση και εδώ είναι ναι, με τη διαφορά ότι θα μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού μετά από ένα μήνα από τον αρχικό προγραμματισμό. Ο λόγος που γίνεται αυτό δεν είναι για να τιμωρήσουμε κάποιον, αλλά για να μειώσουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα να χαθούν πολύτιμες δόσεις εμβολίων.
Γνωρίζουμε όλοι ότι διαχειριζόμαστε ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο, ένα εμβόλιο που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου 2-8 βαθμούς μόνο για 5 ημέρες. Η μη προσέλευση στα ραντεβού δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες δόσεις και στο εξωτερικό παρατηρήθηκε ότι ένα ποσοστό πολιτών, που μπορεί να φτάσει έως και 10%, δεν προσέρχεται.
Θα ήθελα να επισημάνω εδώ ότι βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης σε χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων και για αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό των εμβολιαστικών κέντρων, γιατί χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί αυτό.
Για να αντιμετωπίσουμε ριζικά το ενδεχόμενο απώλειας δόσεων, με την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δημιουργούμε μηχανισμό έτσι ώστε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να μεταβαίνουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα. Το σύνθημά μας είναι «Καμία δόση χαμένη». Κριτήριο για την επιλογή αυτή αποτέλεσε η δεδομένη ετοιμότητα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και του μηχανισμού τους, να υποστηρίξουν τη διαδικασία αυτή.
Πέμπτον. Όπως είχα πει στην προηγούμενη ενημέρωση, το χρονοδιάγραμμα για τον εφοδιασμό των νησιών τηρείται και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε εφοδιάσει 31 μεγάλα νησιά και εντός του Φεβρουαρίου θα μεταφερθούν εμβόλια σε όλα τα νησιά της Πατρίδας μας.
Σήμερα, μετά από έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ανακοινώνουμε ένα πρόσθετο μέτρο για τα νησιά με μόνιμους κατοίκων κάτω των 1.000, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών αυτών θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι, την ίδια χρονική στιγμή, τη στιγμή δηλαδή του εφοδιασμού με εμβόλια και όχι μόνο οι πολίτες που ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας που ισχύουν για την υπόλοιπη χώρα.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Θεμιστοκλέους. Να περάσουμε σε ερωτήσεις.
Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ: Κυρία Θεοδωρίδου και κύριε Θεμιστοκλέους, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, από κάθε φιαλίδιο πλέον θα γίνονται 6 αντί για 5 εμβόλια. Υπάρχουν σκέψεις να ακολουθήσουμε μοντέλο Βρετανίας, με τη δεύτερη δόση να γίνεται σε 12 εβδομάδες αντί για 21 ημέρες, προκειμένου να εξασφαλιστούν εμβόλια για μεγαλύτερο αριθμό πολιτών; Δεδομένου ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην έγκριση άλλων εμβολίων, πόσο μακριά είμαστε από τον εμβολιασμό των νεότερων πολιτών;
Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Το θέμα των 5 και των 6 δόσεων, η χρησιμοποίηση 6 δόσεων από κάθε φιαλίδιο της Pfizer, έχει προέλθει από μια διαδικασία που έγινε ξανά καινούργια αίτηση και καινούργια έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Έχουμε καινούργιο φύλλο οδηγιών χρήσης και από εδώ και πέρα, από αύριο συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιούμε 6 δόσεις ανά φιαλίδιο της Pfizer.
Αυτό είναι με βάση μια κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες. Και εμείς ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό και έχουμε ενημερώσει τα πληροφοριακά μας συστήματα και έχουμε προετοιμάσει και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης απαντήθηκε και από την Καθηγήτρια την κυρία Θεοδωρίδου την προηγούμενη φορά. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει σκέψη να αλλάξουμε τις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου και να επεκτείνουμε την διάρκεια, το διάστημα που θα γίνεται η δεύτερη δόση.
Οι νεότεροι πολίτες, αυτό έχουμε πει, εξαρτάται αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων, πιστεύουμε ίσως προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους να εμβολιαστούν και οι νεότεροι συμπολίτες μας.
Π. ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ: Πόσα ραντεβού έχουν προγραμματιστεί για τον εμβολιασμό ατόμων άνω των 85 ετών; Με δεδομένο ότι πλέον θα γίνονται 6 εμβολιασμοί ανά φιαλίδιο και όχι 5 όπως ίσχυε ως τώρα, πότε εκτιμάτε ότι θα ξεκινήσει ο προγραμματισμός των ραντεβού της επόμενης, κατά σειρά προτεραιότητας, ομάδας πληθυσμού;
Κ. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ: Σχετικά με τις δόσεις από τα φιαλίδια η απόφαση πάρθηκε επειδή δεν υπάρχουν πολλές δόσεις ή για να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία; Επίσης, ποια θα είναι η επόμενη ηλικιακή ομάδα που θα εμβολιαστεί και πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία;
Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Όπως έχω ήδη πει, η απόφαση για τα φιαλίδια πάρθηκε σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχουμε αλλαγή στο φύλλο οδηγιών χρήσης του φαρμάκου.
Και η απόφαση πάρθηκε στο σκεπτικό ότι η έκτη δόση ήταν εκεί. Γνωρίζαμε όλοι από το προσωπικό των εμβολιαστικών κέντρων, ότι μπορούσαμε να έχουμε την έκτη δόση. Και αυτό έγινε συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για αυτό άλλαξαν οι οδηγίες.
Εμείς από την πρώτη στιγμή ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό. Έχουμε έτοιμα τα πληροφοριακά συστήματα για να υποδεχθούν την αλλαγή αυτή, καθώς και έχουμε προσαρμοστεί στην εμβολιαστική αλυσίδα.
Η επόμενη ομάδα η οποία θα είναι για τον εμβολιασμό, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι τα άτομα 80-85 ετών.
Μ. ΜΠΙΜΠΗ: Κύριε Θεμιστοκλέους, πόσοι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε ηλικιωμένους και προσωπικό οίκων ευγηρίας και πόσοι σε ηλικιωμένους που διαβιούν στην κοινότητα; Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών δομών υγείας;
Κυρία Θεοδωρίδου, πόσες και ποιες οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα μετά τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα και ποια η σοβαρότητα τους;
Ν. ΚΟΜΝΗΝΟΥ: Τι στοιχεία υπάρχουν αναφορικά με τις λοιμώξεις ή τις νοσηλείες από κορονοϊό, ανάμεσα σε εκείνους που έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά ειδικά και στην Ελλάδα;
Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Να αρχίσω απαντώντας στην κυρία Κομνηνού. Προφανώς εννοεί λοιμώξεις από κορονοϊό σε άτομα τα οποία έχουν πάρει την πρώτη δόση εμβολίου.
Να θυμίσω ότι τα αντισώματα από την πρώτη δόση του εμβολίου δημιουργούνται μετά την 15η ημέρα. Επομένως, εάν είχε δρομολογηθεί μια λοίμωξη πριν από τον εμβολιασμό, είναι δυνατόν να νοσήσει ένα άτομο, όπως και επειδή κάθε εμβόλιο έχει ένα ποσοστό πρωτογενούς, όπως λέμε, αστοχίας, μπορεί σε κάποια περίπτωση και το εμβόλιο, η πρώτη δόση, να μην ήταν… Είναι πολύ μικρό το ποσοστό αυτό κάτω, για ένα εμβόλιο όπως αυτό που χρησιμοποιούμε, είναι λιγότερο από το 5%, μπορεί να υπάρχει αστοχία εμβολιασμού.
Όμως δεν υπάρχουν στοιχεία. Γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής. Να θυμηθούμε ότι ο εμβολιασμός έχει αρχίσει πριν ένα μήνα, λιγότερο από μήνα. Επομένως, με νούμερα σε αυτή την ερώτηση μπορούμε να απαντήσουμε αργότερα.
Η δεύτερη ερώτηση, η κυρία Μπιμπή ρωτάει για τις συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Εκτός από τα συνήθη σημεία που έχουμε στον εμβολιασμό, που μπορεί να είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης ή πυρετός ή ένα άλγος που μπορεί να είναι στο χέρι που γίνεται το εμβόλιο ή γενικά μια μυϊκή αδυναμία, από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που απασχολούν συνήθως τα εμβολιαστικά κέντρα, για αυτό συστήνεται και η αναμονή αυτού του τετάρτου μετά τον εμβολιασμό, είναι οι αλλεργικού τύπου αντιδράσεις.
Αλλεργικού τύπου αντιδράσεις θα έλεγα ότι είναι οι συχνότερες από τις αναφερόμενες, τις συνδεόμενες με το εμβόλιο, αλλά είναι σπάνιες. Και στη χώρα μας οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις του τύπου της αναφυλακτικής αντίδρασης που οι λίγες, τέσσερις νομίζω, που έχουν σημειωθεί, έχουν αναταχθεί ταχύτατα με την αδρεναλίνη που υπάρχει σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα.
Θα ήθελα όμως να σημειώσω ότι υπάρχει και μία υπερδήλωση, υπερεκτίμηση ανεπιθύμητων ενεργειών, που έχει σαν βάση τον ψυχισμό και τον φόβο όλων των ατόμων, πολύ ανθρώπινο βέβαια, για το θέμα του εμβολίου και μάλιστα του εμβολιασμού με ένα νέο εμβόλιο.
Δεν είχαμε παρά μόνο μία περίπτωση που θεωρήθηκε ότι μπορεί να συνδέεται με το εμβόλιο, αλλά που η εξέλιξη – συνεχίζεται βέβαια η αξιολόγηση του περιστατικού – έδειξε ότι δεν έχει σχέση τελικά με τον εμβολιασμό. Περίπτωση της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.
Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Θα σας δώσω και εγώ κάποια στοιχεία. Τα περισσότερα τα έχω πει. 84.800 περίπου πολίτες έχουν εμβολιαστεί από την πρώτη ημέρα. Τα άτομα άνω των 85 ετών είναι περίπου 6.000 και το υπόλοιπο είναι υγειονομικό προσωπικό.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Επόμενη ενημέρωση, από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα.
Σας ευχαριστούμε πολύ.