ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινάει η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19 από την ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.
Κυρία Θεοδωρίδου, έχετε το λόγο.
Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Καλησπέρα σε όλους και καλό μήνα. Μόλις χθες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε την πανδημία του κορονοϊού, παγκόσμια απειλή για τη Δημόσια Υγεία.
Πριν τρεις μέρες, στις 29 του μηνός, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το τρίτο κατά σειρά εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η διαδικασία για την έγκριση και άλλων δύο εμβολίων.
Τα γεγονότα αυτά δείχνουν ότι εντός ολίγων μηνών- σε ένα χρόνο- υπό τη σκιά εκατομμυρίων θανάτων και κρουσμάτων από τον κορονοϊό, η επιστήμη έκανε άλματα.
Παράλληλα, βέβαια, ο εχθρικός ιός μεταδιδόμενος από άνθρωπο σε άνθρωπο φρόντισε να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά. Να προσαρμοστεί για να μπορεί να επιβιώσει.
Το νέο εμβόλιο λοιπόν και οι μεταλλάξεις είναι τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, μέσα βέβαια και σε ένα δυσάρεστο κλίμα αντιθέσεων μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την Παρασκευή 29/1 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο βρετανοσουηδικής παραγωγής της AstraZeneca ως ανοσογόνο, ασφαλές για εφαρμογή στις ηλικίες από 18 ετών και άνω.
Μετά την έγκριση αυτού του εμβολίου, ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία- μέσω του Προέδρου Μακρόν, όχι επιστημονικής Επιτροπής- και η Ιταλία, διατύπωσαν σοβαρούς προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τη χρησιμοποίηση αυτού του εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Το «αγκάθι» αυτής της ιστορίας είναι ο μικρός αριθμός που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη ατόμων μεγάλης ηλικίας, γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα που δίνονται από τόσο μικρό δείγμα.
Αυτό το μικρό δείγμα των μετεχόντων υπάρχει η προοπτική να γίνει, μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα, μεγάλο- της τάξεως των 7.500 ατόμων- από αποτελέσματα μελέτης της εταιρείας στην Αμερική. Επίσης, θα υπάρξουν και πρόδρομα αποτελέσματα, πληροφορίες για το εμβόλιο από την εφαρμογή του στην Αγγλία.
Θα θυμίσω λίγα πράγματα για αυτό το εμβόλιο, το οποίο πήρε από τη Ρυθμιστική Αρχή της Βρετανίας στα μέσα του Δεκέμβρη την έγκριση για χορήγηση σε όλο το φάσμα ηλικιών.
Παρασκευάζεται με τη μέθοδο του ιικού φορέα, μια μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά χρόνια για την παρασκευή φαρμάκων αλλά και άλλων εμβολίων, όπως του Ebola, και με την οποία χρησιμοποιείται ένας μη πολλαπλασιαζόμενος αθώος ιός για να μεταφέρει, δίκην ταχυδρόμου, τη γενετική πληροφορία στο ανθρώπινο κύτταρο και να παρασκευαστεί η πρωτεΐνη της επιφανειακής πρωτεΐνης του κορονοϊού που θα δώσει το ερέθισμα στην ανοσοανταπόκριση και στην παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό.
Θα πρέπει με την ευκαιρία αυτής της αδρής αναφοράς της μεθόδου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του εμβολίου να πω ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει περίπτωση να μετέχει το εμβόλιο στο DNA του ατόμου που εμβολιάζεται, ούτε ο ιός, που χρησιμοποιείται σαν μεταφορέας, να μεταδίδεται στο περιβάλλον.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αυτή που συζητείται παντού, είναι περίπου 60%. Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές, η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες αυξάνει την αποτελεσματικότητα στο 82%.
Είναι ένα εύκολο εμβόλιο, συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες ούτως ώστε να καλυφθούν πάρα πολλά κενά για τον εμβολιασμό των πληθυσμών κάθε χώρας.
Οι επιτροπές των εμβολιασμών κάθε χώρας, μάλιστα, αυτή τη συγκεκριμένη ώρα έχουν μια τηλεδιάσκεψη για να ανταλλάξουν τις απόψεις τους πάνω σε αυτό το θέμα- μεταξύ αυτών είναι και η χώρα μας- και να διαμορφώσουν την τελική τοποθέτησή τους για την εφαρμογή του εμβολίου ή μη στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Επαναλαμβάνω ότι σύντομα θα υπάρξουν δεδομένα που θα αλλάξουν αυτή τη σύσταση που έχουν πάρει ορισμένες χώρες δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν είναι αναποτελεσματικό, απλώς δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την αποτελεσματικότητά του.
Τα άλλα θέματα που απασχολούν όπως ανέφερα είναι το θέμα των μεταλλάξεων. Βρετανικό, νοτιοαφρικανικό, βραζιλιάνικο.
Θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι η προστασία δεν είναι μόνο τα εξουδετερωτικά αντισώματα. Όλοι οι λοιμωξιολόγοι ξέρουμε ότι και χωρίς αντισώματα, ένα άτομο προστατεύεται από τον ιό της ηπατίτιδας Β ή της ιλαράς εφόσον έχει εμβολιαστεί. Υπάρχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας το οποίο δεν προσμετράται και επομένως είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι, ευάλωτοι όταν διαβάζουμε ή ακούμε ότι είναι μειωμένος ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.
Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα από πολύ σοβαρά κέντρα ότι τα εμβόλια τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται, τα MRNA εμβόλια, προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία. Επομένως δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις.
Στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών γνωρίζετε ότι η πρώτη ομάδα που περιλαμβάνεται για εμβολιασμό είναι το υγειονομικό προσωπικό. Αυτό για προστασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, των μαχητών όπως λέμε κατά της COVID αλλά και για την προστασία των ασθενών.
Αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη, ας ελπίσουμε ότι είναι και εξαίρεση, το γεγονός ότι σε μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας μας, όπως το Nοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, παρουσιάστηκε μια ενδονοσοκομειακή διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού, κυρίως σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που ήτανε ανεμβολίαστο.
Το ποσοστό του εμβολιασμού σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Από αμέλεια; Από δυσπιστία; Από κόπωση αμέλησαν κυρίως οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές, λιγότερο οι γιατροί, να εμβολιαστούν;
Θα πρέπει να πούμε ότι η παροιμία «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις» εδώ δεν έχει περιθώρια. Δεν έχει τόπο να σταθεί. Είμαστε στην εποχή της επιδημίας, της πανδημίας του κορονοϊού και θα πρέπει όλοι, μα όλοι, να επωφεληθούμε από το δώρο που μας δίνεται. Και αυτό είναι το εμβόλιο.
Ευχαριστώ και είμαι στην διάθεση σας για ερωτήσεις.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κυρία Θεοδωρίδου. Τον λόγο έχει ο κύριος Θεμιστοκλέους.
Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλησπέρα και καλό μήνα. Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 20.000 εμβολιασμοί. Συνεχίζουμε και αναμένουμε στο τέλος της ημέρας να ξεπεράσουμε τους 22.000 εμβολιασμούς.
Έχουν διενεργηθεί από την αρχή 290.000 εμβολιασμοί και έχουμε πετύχει σαν χώρα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 2,75%.
Έχουν κλειστεί συνολικά 680.000 ραντεβού. Τα 236.000 αφορούν την πρώτη δόση. 444.000 ραντεβού την δεύτερη δόση. Τα κλεισμένα ραντεβού για τον μήνα Φεβρουάριο ήδη ξεπερνούν τις 450.000.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση στην κατάταξη που αφορά το κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων ανά 100.000 κατοίκους.
Όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, το όλο εγχείρημα βασίζεται σε τρεις άξονες: την ασφάλεια- δηλαδή την ασφάλεια της αποθήκευσης, της διανομής και της διενέργειας των εμβολιασμών-, την εξάλειψη της ταλαιπωρίας των πολιτών- δηλαδή να έχουμε μια πολύ καλή οργάνωση στα εμβολιαστικά κέντρα και να αποφεύγονται οι ουρές, ο συνωστισμός και τρίτον στην διαφάνεια. Διαφάνεια που έχει δυο πτυχές: Η μια πτυχή είναι η διαφάνεια στην ενημέρωση και η δεύτερη πτυχή είναι διαφάνεια στην διενέργεια των εμβολιασμών έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι και να εξασφαλίσουμε ότι δεν παραβιάζεται η προτεραιοποίηση, όπως την έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πολύ προσεκτικά βήματα και σε καθημερινή βάση δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις έτσι ώστε να διαφυλάξουμε αυτούς τους τρεις βασικούς πυλώνες.
Τον Ιανουάριο διενεργήθηκαν 271.000 εμβολιασμοί, αρκετοί περισσότεροι από τον αρχικό στόχο 200.000 που είχαμε θέσει. Τη στιγμή αυτή έχουμε 400 εμβολιαστικά κέντρα και 100 μονάδες του ΕΟΔΥ να διενεργούν εμβολιασμούς σε καθημερινή βάση.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του εγχειρήματος και της επιχείρησης, σήμερα έχουμε ανεπτυγμένο μόνο ένα τμήμα του μηχανισμού μας. Δηλαδή έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και άλλα εμβολιαστικά κέντρα γιατί η ανάπτυξή τους είναι ανάλογη του αριθμού των διαθέσιμων εμβολίων.
Σήμερα περισσότερα από 1.500 άτομα εργάζονται καθημερινά στην Επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». 1.000 άτομα από το ΕΣΥ, 250 άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, 250 άτομα από την Ελληνική Αστυνομία και την Πολιτική Προστασία, καθώς και περισσότερα από 70 επιτελικά στελέχη από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όλοι οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στην Επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», το κάνουν με τα υψηλότερα πρότυπα επαγγελματισμού, με μεγάλη προθυμία, με χαμόγελο και απίστευτη αγάπη για αυτό που κάνουν.
Και αυτό πιστεύω αποτυπώνεται και δίνει και αυτό το αποτέλεσμα στην πολύ καλή οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων και οι πολίτες φεύγουν ευχαριστημένοι από τα εμβολιαστικά μας κέντρα.
Για την ενίσχυση του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο βάρος και δίνει μία διπλή μάχη για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας, καθώς και της διενέργειας των εμβολιασμών, θα προχωρήσουμε στην επιπλέον στελέχωση με επικουρικό προσωπικό.
Έτσι, εκτός από τις 7.000 προσλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στο ΕΣΥ, θα προσλάβουμε περισσότερα από 1.000 άτομα για να βοηθήσουν το έργο του εμβολιασμού. Έχουμε ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία από το Δεκέμβριο και μέχρι στιγμής έχουν ήδη προσληφθεί και εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 500 άτομα αποκλειστικά για το έργο του εμβολιασμού.
Τον Φεβρουάριο θα λειτουργήσουμε επιπλέον άλλα 300 εμβολιαστικά κέντρα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων στα 700.
Τα επιπλέον κέντρα θα αναπτυχθούν στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και 80 εμβολιαστικά κέντρα θα αναπτυχθούν στα δύο mega που θα δημιουργήσουμε: ένα στην Αθήνα, στη HELEXPO και ένα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Τμήματα των δύο αυτών κέντρων που θα λειτουργήσουν εντός του Φεβρουαρίου και σε πλήρη ανάπτυξη θα τα δούμε τους επόμενους μήνες. Η στελέχωση τους θα είναι από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία.
Σε σχέση με τις παραδόσεις. Σήμερα παραλάβαμε από τη Pfizer 90.000 δόσεις. Υπενθυμίζουμε ότι αναμένουμε να παραλάβουμε από τη Pfizer 1.415.000 δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου και 240.000 από τη Moderna πάλι μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Από την AstraZeneca περιμέναμε τον Φεβρουάριο 410.000 και 330.000 τον Μάρτιο. Σε σημερινή επικοινωνία με την εταιρεία ενημερωθήκαμε ότι αυξάνονται οι παραδόσεις του Μαρτίου κατά 212.000 και έτσι θα παραλάβουμε συνολικά 540.000 τον Μάρτιο.
Θα ήθελα να πω και εγώ με τη σειρά μου στα όσα έχει πει ήδη η κυρία Θεοδωρίδου ότι με βάση τις μέχρι τώρα επιστημονικές ανακοινώσεις και τις ανακοινώσεις των ιδίων των εταιρειών που έχουν λάβει έγκριση, τις τρεις δηλαδή εταιρείες, τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις μέχρι τώρα γνωστές μεταλλάξεις, άρα δεν ανησυχούμε για το θέμα των μεταλλάξεων.
Καθώς επίσης και σε σχέση με το εμβόλιο της AstraΖeneca να πούμε ότι αναμένουμε την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όπως περιέγραψε η κυρία Θεοδωρίδου.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία με τις αντίστοιχες επιτροπές των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με διεθνείς οργανισμούς και μαζί με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων θα έχει μία απόφαση τις επόμενες ημέρες και με βάση αυτή την απόφαση θα σας ανακοινώσουμε και εμείς λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδιασμού.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον κύριο Θεμιστοκλέους. Να περάσουμε σε ερωτήσεις.
Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Θεοδωρίδου, η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε πως 11 υγειονομικοί στον Άγιο Ανδρέα της Πάτρας νοσούν με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού. Σας ανησυχεί ο χαμηλός εμβολιασμός των υγειονομικών στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις;
Κύριε Θεμιστοκλέους, πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και των ατόμων εκτός της τρίτης ηλικίας; Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα;
Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Κυρία Παπακωστοπούλου, είναι πολύ εύστοχο το σχόλιό σας διότι όπως είπαμε ο αρχικός στόχος μας ήταν οι πρώτοι που θα θωρακιστούν με το εμβόλιο, όχι μόνο για την ασφάλειά τους και για την ασφάλεια των ασθενών αλλά και για παραδειγματισμό και του υπόλοιπου κόσμου, είναι οι υγειονομικοί.
Επομένως, θα ήθελα να πιστεύω ότι το γεγονός που προανέφερα για την Πάτρα δεν είναι κάτι που αφορά σε πολλά άλλα κέντρα. Πάντα υπάρχει περιθώριο να αναπληρώσουν όσοι δεν έχουνε κάνει το εμβόλιο στο χώρο που δουλεύουν.
Επομένως, ίσως αυτό που συζητάμε σήμερα, αυτή τη συρροή των κρουσμάτων, να είναι και μία υπενθύμιση το πόσο σημαντικό είναι για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ο εμβολιασμός ο δικός τους, ο προσωπικός εμβολιασμός.
Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Κατ’ αρχήν, στις ευπαθείς ομάδες έχουμε δύο διακρίσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Είναι τα άτομα πολύ υψηλού κινδύνου, τα οποία στην προτεραιοποίηση είναι παράλληλα με τα άτομα ηλικίας 70 – 75 και ακολούθως είναι τα άτομα υψηλού κινδύνου.
Τα άτομα ηλικίας 70-75 και οι πολύ υψηλού κινδύνου που είναι κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις πολύ ευάλωτες στον κορονοϊό πιστεύω- αν εξελιχθούν όλα με βάση το σχέδιο που έχουμε αυτή τη στιγμή, τις παραδόσεις και κάποιες αποφάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών- ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα μπορούμε να τους έχουμε εμβολιάσει.
Ι. ΣΟΥΛΑΚΗ: Κυρία Θεοδωρίδου και κύριε Θεμιστοκλέους, πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση και στη συνέχεια μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κύριος Εξαδάκτυλος.
Υπήρξε μάλιστα και συρροή 50 μολύνσεων με το βρετανικό στέλεχος σε οίκο ευγηρίας ενώ τρόφιμοι και εργαζόμενοι είχαν λάβει την πρώτη δόση.
Έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα μηχανισμός επιτήρησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών σε σχέση με μεταλλαγμένα στελέχη; Και αν ναι, ποια είναι τα ελληνικά συμπεράσματα; Υπάρχει περίπτωση όσοι έλαβαν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα να χρειαστεί να λάβουν και τρίτη ενισχυτική δόση, την οποία ετοιμάζεται να παρασκευάσει η Moderna αλλά και η Pfizer, για επιπλέον κάλυψη από τα μεταλλαγμένα στελέχη;
Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Νομίζω ότι για το πρώτο ερώτημα, το είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ενημέρωση, ο χρόνος που απαιτείται με τη χορήγηση της πρώτης δόσης για να κάνει αντισώματα το εμβολιαζόμενο άτομο είναι γύρω στις 15 μέρες.
Επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις η μόλυνση με τον ιό έγινε στο χρόνο αυτό προ της δημιουργίας των αντισωμάτων. Όμως επειδή είχαμε και πληροφορίες από δομές στις οποίες συνέβη κάτι ανάλογο, η πορεία της λοίμωξης σε αυτά τα άτομα τα οποία και λόγω ηλικίας είναι ευάλωτοι, ήταν πάρα πολύ ήπια. Δηλαδή μπορεί και τα όποια αντισώματα είχαν από το εμβόλιο να έδρασαν προστατευτικά, να δημιούργησαν μια ηπιότερη κλινική έκφραση.
Το δεύτερο ερώτημα για την τρίτη δόση: Τρέχουμε πολύ, δεν κάναμε τη δεύτερη δόση και τρέχουμε για την τρίτη. Νομίζω ότι με τη δεύτερη δόση με αυτά τα εμβόλια που έχουμε χρησιμοποιήσει αλλά που δεν ξέρουμε ακόμη πόση προστασία προσφέρουν είναι ο βασικός εμβολιασμός καλυμμένος. Εάν επομένως χρειαστεί μια τρίτη δόση θα είναι εάν διαπιστωθεί ότι φθίνει η ανοσία και θα χρειάζεται ένας ετήσιος, όπως λέμε στη γρίπη, επανεμβολιασμός.
Β. ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ: Κύριε Θεμιστοκλέους, όπως ανέφερε και χτες ο Υπουργός, τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο αναμένεται οι μηχανές να μπουν στο φουλ. Ποιος είναι ο εμβολιαστικός μας στόχος ως το καλοκαίρι, αν δεν υπάρξουν νέα εμπόδια στην παράδοση εμβολίων;
Κυρία Θεοδωρίδου, έχουμε εικόνα πως διαμορφώνεται η εμβολιαστική περίοδος, δεδομένης της σταδιακής επικράτησης των μεταλλαγμένων στελεχών; Οι εταιρείες με τα MRNA εμβόλια ετοιμάζουν αναπνευστικές ενισχυτικές δόσεις, ειδικά για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Τι σημαίνει αυτό για την ανάπτυξη του τείχους ανοσίας;
Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Θα μου επιτρέψετε, κυρία Αγγουρίδη να πω ότι η εμβολιαστική εξέλιξη στην χώρα μας είναι ομαλή, είτε είναι το στέλεχος το κλασικό του κορονοϊού, είτε το μεταλλαγμένο. Και είπαμε ότι αυτό δεν οδηγεί σε καμία μεταβολή, δεδομένου ότι προσφέρεται ανοσία με τα εμβόλια που γίνονται.
Επομένως δεν νομίζω ότι είναι περίοδος που μπορούμε να κάνουμε σενάρια και για μεταβολές εμβολίων, διότι είναι σαν να δεχόμαστε, και αυτά χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, αποτυχία του εμβολιασμού.
Αυτό δεν συμβαίνει. Αυτό πρέπει να το απομακρύνουμε από το μυαλό μας. Έχουμε πάρα πολύ καλά εμβόλια. Μας προστατεύουν στις μεταλλάξεις.
Οι μεταλλάξεις είναι συμφυείς με τις ιογενείς λοιμώξεις. Μόνο αν συμβεί μια φοβερή μεταβολή, που το ξέρουν οι γενετιστές, στον ιό τότε μπορεί ένα εμβόλιο να θεωρηθεί όχι αποτελεσματικό.
Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Να αρχίσω και εγώ από τις μεταλλάξεις και να πω, για να καθησυχάσουμε τον κόσμο, ότι μέχρι στιγμής τα εμβόλια λειτουργούν και καλύπτουν τις μεταλλάξεις. Άρα να γίνει ξεκάθαρο αυτό σε όλους τους πολίτες.
Όσον αφορά τον στόχο εμβολιαστικής κάλυψης, ναι, όπως είπε και ο Υπουργός αναμένουμε πολύ αυξημένες παραδόσεις στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Όταν αυτές οι παραδόσεις ξεκαθαρίσουν και έχουμε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων μπορούμε να θέσουμε και ένα ρυθμιστικό στόχο, ακριβώς του εμβολιασμού.
Μπορώ να δώσω μια πληροφορία αυτή την στιγμή. Σε σημερινή επικοινωνία που είχαμε με την εταιρεία Johnson & Johnson, θα παραδοθούν στη χώρα μας περίπου 1,3 εκατομμύρια εμβόλια το δεύτερο τρίμηνο.
Άρα ο αριθμητικός στόχος θα είναι όταν θα έχουμε τις τελικές παραδόσεις και το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων στα εμβόλια.
Ο στόχος είναι ότι μέχρι το καλοκαίρι, που πιστεύω θα το πετύχουμε, είναι κατ’ αρχήν όσα εμβόλια παραλαμβάνουμε να έχουμε την δυνατότητα ως μηχανισμός να τα διενεργούμε και αυτό έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε. Μπορεί να ανεβάσουμε την δυναμικότητα του συστήματος από εβδομάδα σε εβδομάδα.
Και το δεύτερο είναι σίγουρα ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε εμβολιάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έτσι ώστε να ξεκινήσουμε με ένα πολύ μεγάλο «όπλο» την καλοκαιρινή περίοδο.
Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε αναλυτικά τι γνωρίζουμε για όλες τις μεταλλάξεις; Κάποιοι επιστήμονες διατείνονται ότι η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο ανησυχητική, κάποιοι άλλοι ότι για το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής θα χρειαστούμε και τρίτη δόση εμβολιασμού, ενώ ακούστηκε ότι για το βραζιλιάνικο μεταλλαγμένο στέλεχος που δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα θα χρειαστούν νέα εμβόλια. Τι ισχύει από όλα αυτά, για να μην ανησυχεί ο κόσμος;
Α. ΣΒΩΛΟΥ: Με τα Γυμνάσια να έχουν ανοίξει - και ελπίζουμε σύντομα και τα Λύκεια - γιατί οι εκπαιδευτικοί δεν εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα; Πόσο θα επηρεαστεί το πρόγραμμα εμβολιασμών αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι των επιστημόνων πως για κάποιες από τις μεταλλάξεις ίσως απαιτηθεί νέο εμβόλιο και τι συνεπάγεται αυτό για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με τα πρώτης γενιάς COVID εμβόλια;
Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Νομίζω ότι ορισμένα από τα σχόλια που ελέχθησαν προηγουμένως ισχύουν. Θα ήθελα να είμαι γενετιστής και να μπορώ να πω όλα τα περί μεταλλάξεων. Δεν μπορώ.
Εκείνο βέβαια που είναι γνωστό είναι ότι το βρετανικό στέλεχος χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, όχι από βαρύτητα κλινικής έκθεσης της νόσου. Η μεταδοτικότητα όμως, είναι αρκετή για να επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και κατ’ επέκταση να αυξήσει και την θνητότητα.
Τώρα, το βραζιλιάνικο ούτε που έχει έρθει στη χώρα μας, ούτε ακριβώς ξέρουμε ποια είναι η σχέση του και τι αντισώματα και in vitro μπορούνε να ελεγχθούνε και να δούμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια.
Γενικά προτρέχουμε. Και αυτό, όπως είπε και ο κύριος Θεμιστοκλέους, έχει δημιουργήσει ένα άγχος στην κοινωνία ότι έχουμε εμβόλια που περίπου δεν θα μας καλύψουνε, δεν θα προλάβουμε να τα κάνουμε πριν να είναι αποτελεσματικά. Είναι λάθος αυτό.
Πρέπει να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα και πιο σταθερά πάνω στα επιστημονικά δεδομένα.
Για τη δεύτερη και τρίτη δόση, οι εταιρείες, είτε η Pfizer, είτε η Moderna- και σωστά κάνουν σενάρια για το μέλλον και όντως συζητούν- αλλά δεν είναι γεγονός ότι έχουν παρασκευάσει τρίτες δόσεις επαναληπτικές. Είναι, όμως, μέσα στη δουλειά τους να προετοιμάζονται και για άλλα ενδεχόμενα.
Τώρα, για το θέμα των εκπαιδευτικών με όλη την εκτίμηση και τη συμπάθεια που υπάρχει από όλη την κοινωνία στους εκπαιδευτικούς, φαίνεται ότι με το κριτήριο του κινδύνου, οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν συγκριτικά με τις άλλες ομάδες, που επίσης δεν εμβολιάζονται, πιο αυξημένο κίνδυνο, παρότι στην προτεραιοποίηση προηγούνται του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19.
Σας ευχαριστούμε πολύ.