Γενικές Πληροφορίες

Ενημερώθηκε: 
20/07/2021 - 12:09

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19;

Η λειτουργία των εμβολίων βασίζεται στην κατάλληλη προετοιμασία του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου (της φυσικής άμυνας του οργανισμού) ώστε να αναγνωρίζει συγκεκριμένη νόσο και να προστατεύεται από αυτήν.

Δημιουργία ανοσίας:

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 αφορά την πρόκληση απόκρισης ενάντια σε μια πρωτεΐνη (είτε ολόκληρη είτε τμήμα αυτής) η οποία βρίσκεται μόνο στον ιό που προκαλεί την COVID-19. Όταν ένα άτομο εμβολιάζεται δημιουργείται ανοσοαπόκριση. Για τα περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19 χρειάζονται δύο δόσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ανοσία.

Εάν το άτομο προσβληθεί αργότερα από τον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να τον αναγνωρίσει. Έπειτα, είναι ήδη προετοιμασμένο να του επιτεθεί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Εξασφάλιση δόσεων μελλοντικών εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με φαρμακευτικές εταιρείες και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να έχει διαθέσιμο ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο το συντομότερο δυνατό. Όπως και με κάθε εμβόλιο, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα εμβόλια θα υποβληθούν σε αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση προτού κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει συμφωνίες με 6 εταιρείες ανάπτυξης ελπιδοφόρων εμβολίων, και ενδέχεται να συναφθούν και άλλες. Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή έχει εξασφαλίσει για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2.000.000.000. δόσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Σε τι χρησιμεύουν τα εμβόλια;

Ο εμβολιασμός ενισχύει την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην αντιμετώπιση κοινών νόσων στις οποίες μπορεί να εκτίθενται οι άνθρωποι. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο εμβολιασμός αποτρέπει την προσβολή από νόσους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από μια νόσο ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί. Ωστόσο, τα συμπτώματα που παρουσιάζει είναι ηπιότερα και η ανάρρωση ταχύτερη.

Ορισμένες από τις νόσους έναντι των οποίων μας προστατεύουν τα εμβόλια:

  • Ηπατίτιδα Α και Β 
  • Τέτανος, διφθερίτιδα, κοκίτης 
  • Μηνιγγίτιδα
  • Μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)
  • Γρίπη
  • Ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά
  • Πολιομυελίτιδα
  • Τέτανος
  • Φυματίωση

Μείωση της επιβάρυνσης των ατόμων

Ο εμβολιασμός, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας περισσότερων ανθρώπων, βοηθά στη μείωση των κοινωνικών και ψυχολογικών επιπτώσεων των ασθενειών στους ανθρώπους και ελαφρύνει την επιβάρυνση των νοσοκομείων και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διατεθούν πόροι για την καταπολέμηση άλλων νόσων, όπως ο καρκίνος ή η νόσος του Αλτσχάιμερ.